Internationellt intresse för lättvikt 2015-11-19

I tisdags, den 17 november, öppnades dörrarna till den internationella lättviktskonferensen, LIGHTer International Conference 2015, som denna gång gick av stapeln på Gothia Towers i Göteborg.

Hörsal och program

LIGHTers medlemsprogram bjöd in till en tvådagars konferens den 17-18 november där många internationellt ledande industrier och forskningsorganisationer var på plats. Nära 100 deltagare från 10 länder samlades för att höra det senaste inom industriell lättviktsutveckling och passade samtidigt på att nätverka och knyta internationella kontakter.

I fokus var de fyra innovationstema som behandlas i den strategiska forsknings- och innovationsagendan för lättvikt och dess långsiktiga visioner.

Fokusområdena presenterades bl a av fyra huvudtalare:

  • Tim Hope, GKN Aerospace, UK, Additive manufacturing in the aerospace industry – moving into production
  • Andreas Erber, SGL Carbon, Germany, High volume composite production – challenges and technological solutions
  • Marcel Elenbaas, Damen Shipyards, The Netherlands, Challenges for lightweight design in the ship industry
  • Olaf Täger, Volkswagen, Germany, How to make fiber reinforced polymers mainstream? - New hybrid material concepts for cost-efficient automotive lightweight solutions

Konferensen avslutades med en spännande båttur med Styrsöbolagets höghastighetskatamaran byggd i kolfibersandwich. Styrsöbolaget berättade fakta om färjan och fördelarna med lättviktsmaterial.

Bild1Bild2 Bild3

Konferensen, som återkommer vartannat år, är i dagsläget Europas första branschöverskridande lättviktskonferens.

Mer information och presentationerna från dagen finns att ladda ner här.